ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 • Η ιδέα και οι εργασίες για ίδρυση της Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου ( Ο.ΠΑ.Κ ) ξεκίνησε το 1978 με πρωτοβουλία έξι παραπληγικών ατόμων οι οποίοι κηρύχθηκαν ως ιδρυτές και τα ονόματα τους αναφέρονται πιο κάτω. Η Ο.ΠΑ.Κ. εγγράφηκε στις 12/4/1980 στο αρχείο του Εφόρου Σωματείων και Ιδρυμάτων σαν σωματείο με αριθμό μητρώου 140 και έδρα τη Λευκωσία.
 • Πίσω από την ιδέα δημιουργίας της Οργάνωσης βρισκόταν η ανάγκη επίλυσης των ιδιαίτερων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζαν τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού, με στόχο την επανένταξη των ατόμων με παραπληγία και τετραπληγία στην κοινωνία και την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
 • Η  Οργάνωση διοικείται από Συμβούλιο που αποτελείται από 7 μέλη της τα οποία εκλέγονται σε Γενική Συνέλευση των μελών με απόλυτη πλειοψηφία.
 • Μέσα από πολλούς αγώνες κατάφερε να δημιουργήσει αρκετά γερά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται και διεκδικεί για τα μέλη της, αλλά και τα άτομα με αναπηρίες γενικά.
 • Βασιζόμενη στη φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβίωσης, η Οργάνωση προσπαθεί έτσι ώστε τα άτομα με τετραπληγία και παραπληγία να είναι πλήρως ενσωμάτωμένα στην κοινωνία και να τυγχάνους σεβασμού τα ανθρώπινα τους δικαιώματα ως ισότιμοι πολίτες.

ΙΔΡΥΤΕΣ

Ιδρυτές της Οργάνωσης Παραπληγικών είναι:

 1. Ντίνος Πιτσιλλίδης από τη Νεάπολη (βόρεια προάστια) Λευκωσίας
 2. Γιάννης Νικολάου από το χωριό Άγιος Ερμόλαος στην επαρχία Κερύνειας
 3. Πάμπος Χρίστου από το χωριό Γερόλακκος στην επαρχία Λευκωσίας
 4. Βαρνάβας Καρασιαλής από το χωριό Κυπερούντα στην οροσειρά Τροόδους
 5. Τάσος Θεωδόρου από το χωριό Νήσου της επαρχίας Λευκωσίας
 6. Σωτήρης Φλουρέντζου από την κωμόπολη Γιαλούσα στην χερσόνησο Καρπασίας

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ:

 1. Ντίνος Πιτσιλλίδης 1980-1987
 2. Χριστάκης Αντωνίου 1987-2001
 3. Άντρος Προκοπίου 2001-2004

Για ιστορικούς σκοπούς μπορείτε να διαβάσετε τα πρακτικά της 1ης συνεδρίας του Δ.Σ. της Ο.ΠΑ.Κ. σε αρχείο pdf εδώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Η Οργάνωση στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο και έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.  Είναι εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό σωματείο από το 1981 στο Τμήμα Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών και διατηρεί ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς κάθε χρόνο με σκοπό τη διαφάνεια και διασφάλιση της λειτουργίας της βασισμένη στις αρχές χρηστής διοίκησης. Οι οικονομικοί της πόροι προέρχονται από εισφορές, δωρεές και ευεργετήματα, διεξαγωγή διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων και κρατικές χορηγίες.

ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ/ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ:

 • Τροχαία ατυχήματα
 • Εργατικά ατυχήματα
 • Ατυχήματα στη θάλασσα
 • Ασθένειες ή παθήσεις που προκαλούν βλάβη στο νωτιαίο μυελό

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΣΟΑ

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) που σύμφωνα με το άρθρο 3 (1) του Νόμου (Ν.143(Ι)/2006) καθιερώνεται ως  Επίσημος Κοινωνικός Εταίρος του Κράτους σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία.

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ΚΥΣΟΑ λόγω σοβαρών διαφωνιών με μέλη του ΚΔΣ της ΚΥΣΟΑ για τον τρόπο λειτουργίας της. Η αποχώρηση έγινε μετά από απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών της Ο.ΠΑ.Κ. στις 16/5/2015.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου πρωτοστάτησε στην προαγωγή και ανάπτυξη του αθλητισμού ατόμων με αναπηρίες και μέλη της έλαβαν μέρος σε διεθνής αγώνες. Ο αθλητισμός είναι ένας από τους σκοπούς της Οργάνωσης στο καταστατικό της. Η Ο.ΠΑ.Κ. είναι αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού με α/α μητρώου: 907 .