Ψυχολογική Υποστήριξη ατόμων κατά την νοσηλεία

Ψυχολογικό αλλά και σωματικό σοκ, σύγχυση, ένταση, θυμός, στενοχώρια και πένθος είναι μόνο μερικά από τη λίστα συναισθημάτων και διεργασιών που μπορεί να βιώσει ένα άτομο που νοσηλεύεται για αποκατάσταση μετά από κάποιο τραυματισμό ή επιπλοκή. Ο Κλινικός Ψυχολόγος, θα αξιολογήσει και θα εφαρμόσει ένα υποστηρικτικό  πρόσωπο-κεντρικό πλάνο ψυχολογικής παρέμβασης για να βοηθήσει το άτομο να επεξεργαστεί αλλά και να συμφιλιωθεί με όλα αυτά που βιώνει. Παράλληλα θα συνεργαστεί με την ιατρική και πάρα-ιατρική ομάδα για να βοηθήσει στην στοχοθέτηση του ατόμου, αλλά και την επεξεργασία τυχόν εμποδίων προς την ομαλή αποκατάσταση του/της.

Ψυχολογική Υποστήριξη μετά την νοσηλεία σε μέλη  

Η δεύτερη φάση προσαρμογής με την αναπηρία ξεκινάει αφού το άτομο επιστρέψει πίσω στην κοινότητα, στο σπίτι του. Απογοήτευση, άγχος, απομόνωση και αμφιβολία είναι επίσης μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει το άτομο αρχικά κατά την επιστροφή του πίσω στο σπίτι του, μετά από την ολοκλήρωση της αποκατάστασης. Ο Κλινικός Ψυχολόγος, διατηρώντας επαφή είτε τηλεφωνικώς είτε με κατ’ οίκον επισκέψεις μπορεί να προσφέρει ανακούφιση αλλά και καλλιέργεια δεξιοτήτων στα άτομα με κινητικές αναπηρίες που βρίσκονται στο σπίτι τους με στόχο την ομαλή προσαρμογή, ευημερία και ανεξάρτητη διαβίωση τους στην κοινότητα.

“Αλεξιπτωτιστές” – Ομάδες Διαλόγου και Προβληματισμού

Οι Αλεξιπτωτιστές μας είναι μια κοινοτική ομάδα στήριξης ατόμων με κινητικές αναπηρίες που τρέχει με επιτυχία στο Οίκημα της Οργάνωσης Παραπληγικών εδώ και περίπου 4 χρόνια. Μέχρι τώρα, έχουν λάβει μέρος περισσότερα από 30 άτομα-μέλη μας και έχουν επίσης βοηθηθεί άτομα που ολοκληρώνουν το στάδιο της αποκατάστασης τους στο νοσοκομείο να επανενταχθούν λίγο πιο ομαλά στην κοινότητα. Γιατί όμως ονομάζονται «Αλεξιπτωτιστές;»

Όχι, δεν πάμε κατ’ ακρίβεια για ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο, όμως φαντάσου για λίγο το εξής σενάριο:

Ένας άνθρωπος επιθυμεί να επιχειρήσει το πρώτο του μεγάλο άλμα με αλεξίπτωτο. Χρειάζεται να προετοιμαστεί αναλόγως τόσο σωματικά αλλά και κυρίως πνευματικά. Μετά από αρκετή προετοιμασία φτάνει η μεγάλη στιγμή για το άλμα! Χρειάζεται τόλμη και θάρρος όπως και εμπιστοσύνη ως προς τον καθοδηγητή του αλλά και φυσικά… το αλεξίπτωτο!

Αφού το άτομο αφεθεί και εκτεθεί στο φόβο του και επιχειρήσει με τόλμη το άλμα, το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο. Το άτομο αρχικά πέφτει στο κενό, η θέα είναι απερίγραπτη, όλες οι αισθήσεις λειτουργούν στο ζενίθ, η αδρεναλίνη στα ύψη . . . Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το αλεξίπτωτο ανοίγει. Ένα αίσθημα ασφάλειας, ικανοποίησης, απελευθέρωσης. Λίγα λεπτά αργότερα, έρχεται σε επαφή με τη γη. Αισθάνεται πλέον πιο δυνατός, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχει πλέον πετύχει αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Έχει μάθει ακόμη κάτι για τον εαυτό του. Έχει ξεπεράσει τα όρια του, έχει μεγαλώσει, έχει γίνει πιο δυνατός.

“Αλεξιπτωτιστές” – Φιλοσοφία ζωής

  • Υπάρχει κανείς που δεν αντιμετωπίζει κάποιου είδους δυσκολία στη ζωή του; είτε αυτή είναι σωματική, είτε νοητική, είτε κοινωνική, είτε ψυχική;
  • Μήπως όλοι μας συναντούμε λακκούβες στη ζωή, άλλοι πιο μικρές και άλλοι πιο μεγάλες;
  • Μήπως είμαστε όλοι συνταξιδιώτες στο ίδιο καράβι, με πλώρη το άγνωστο;
  • Μήπως είμαστε όλοι “Αλεξιπτωτιστές εν προετοιμασία”;

Το όνομα “Αλεξιπτωτιστές” συμβολίζει σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση που έχω αλλά και τον τρόπο που προσεγγίζω τα άτομα με αναπηρία. Ένα άτομο με αναπηρία, μπορεί να πετύχει πολλά, ακόμη και την ελεύθερη πτώση. Χρειάζεται να πιστέψει στο μυαλό του και στις δυνατότητες του, και όταν τα καταφέρει, κανείς δεν μπορεί να σταθεί στο δρόμο του. Και όταν γνωρίζεις πως δεν είσαι μόνος σου σε αυτό, ότι υπάρχουν και άλλα άτομα με παρόμοια προβλήματα, τότε το άλμα γίνεται ακόμη πιο εφικτό!

Τί είναι οι ομάδες “διαλόγου και προβληματισμού” και σε τί χρησιμεύουν;

Στις ομάδες διαλόγου και προβληματισμού, υπάρχει ο εκπαιδευτής και τα αλεξίπτωτα, μόνο που είναι σε μορφή συντονιστή και μέλη! Μόνο που στην ομάδα δεν υπάρχει αεροπλάνο, ούτε εξοπλισμός για άλματα, υπάρχει όμως ένα πολύ δυνατό εργαλείο –ο διάλογος μεταξύ μας.

Ο αριθμός των μελών στην ομάδα μας συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 5-8 άτομα. Μέσα σε ένα κλίμα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας, ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να δείξουν προθυμία να ανοιχτούν, να μιλήσουν και να διηγηθούν την δική τους ιστορία, σκέψεις και δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ταυτόχρονα όμως, στις ομάδες ακούμε την ιστορία αλλά και τους προβληματισμούς του συνανθρώπου μας με προσοχή και σεβασμό αλλά και με στόχο να βοηθήσουμε.

Πιθανόν να αναρωτιέσαι τι λέγεται μέσα στην ομάδα. Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, οτιδήποτε απασχολεί τον καθένα από εμάς. Αυτό μπορεί να είναι προβλήματα ή καθημερινές δυσκολίες με την αναπηρία, σχεσιακά προβλήματα, θέματα που αφορούν θυμό, μοναξιά, πόνο, απομόνωση, χαρές, λύπες – ανθρώπινα θέματα.

Και να είσαι σίγουρος/η ότι τίποτα δεν θα βγει προς τα έξω – ότι πούμε μένει μέσα στην ομάδα.

Προσκαλείσαι λοιπόν αν θέλεις, να μοιραστείς μαζί μας τη δική σου ιστορία, τους δικούς σου προβληματισμούς, αλλά και να βοηθήσεις με τις γνώσεις, την ενεργητικότητα και την εμπειρία που έχεις, άλλους συνανθρώπους σου με παρόμοιες δυσκολίες.

Χώρος και συχνότητα συναντήσεων

Οι ομάδες τρέχουν στο οίκημα της Οργάνωσης Παραπληγικών, Τρίτες (κάθε 14 μέρες) ώρα 16:30 – 18:00 (διάρκεια 1.5 ωρών). Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης οδηγών της Οργάνωσης ή/και κάλυψη των οδοιπορικών σας αν η μεταφορά σας είναι με το αυτοκίνητο σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οδοιπορικά μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία της Οργάνωσης.

“Ενδιαφέρομαι! Τί κάνω τώρα;”

Τα άτομα τα οποία επιθυμούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για να λάβουν συμμετοχή στις ομάδες, μπορούν να επικοινωνήσουνε με τα γραφεία της Οργάνωσης στο 22 496494.

Στη συνέχεια θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον/την ενδιαφερόμενο/η όπου το μέλος θα ενημερωθεί με τις απαραίτητες πληροφορίες και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήματα που υπάρχουν.

Υποστήριξη και καθοδήγηση προσωπικού

Επένδυση στις σχέσεις, βελτίωση στην επικοινωνία και ενεργητική ακρόαση, υγιή οριοθέτηση, ανάπτυξη ενσυναίσθησης, αυτό-φροντίδα είναι μερικοί τομείς όπου μπορεί να βοηθήσει ένας Κλινικός Ψυχολόγος σε ένα εργασιακό πλαίσιο που έχει σαν βασικό πυλώνα τις ανθρώπινες σχέσεις. Το μέσο παροχής της υποστήριξης και καθοδήγησης μπορεί να ποικίλει: πρόσωπο με πρόσωπο, τηλεφωνικές παρεμβάσεις, διεξαγωγή διαλέξεων/σεμιναρίων ή/και βιωματικών εργαστηριών, βίντεο-κλήσεις (telehealth) είναι μερικά παραδείγματα.

Χρήσιμα Άρθρα / Βίντεο Αυτό-βοήθειας

Ορέστης Κασινόπουλος, Ph.D.
Συνεργάτης – Κλινικός Ψυχολόγος
Υπηρεσίες Ψυχολογικής Στήριξης Ο.ΠΑ.Κ