Ανακοίνωση για συνάντηση Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου με τον Υπουργό Εσωτερικών 28/7/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 28/7/2017

Η Oργάνωση Παραπληγικών Κύπρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και λειτουργούς του Υπουργείου. Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός εκφράστηκε με κατανόηση στα αιτήματα της Οργάνωσης και ενημέρωσε τους εκπρόσωπους ότι:

Θα ικανοποιήσουν το αίτημα μας για δημιουργία νέου συμβολαίου εργοδότησης οικιακών βοηθών από τρίτες χώρες, συμβόλαιο με πρόνοια για αυξημένα καθήκοντα και αυξημένες απολαβές με στόχο την προστασία των εργοδοτών με σοβαρές κινητικές αναπηρίες από την εκμετάλλευση και εγκατάλειψη και με σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα εργοδοτούμενου και εργοδότη.

Απάλειψη πληρωμής των τελών για εργοδότηση αλλοδαπών οικιακών βοηθών και ανανέωσης της άδειας εργοδότησης τους σε όλα τα παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα και όχι μόνο στα μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (περίπου 1200 άτομα από τα οποία περίπου τα 500 επωφελούνται ήδη αυτής της απαλλαγής)

Μελέτη για επαναφορά του στεγαστικού σχεδίου που λειτουργούσε στο Υπουργείο Εσωτερικών και με το οποίο άτομα με αναπηρίες μπορούσαν να αντλήσουν οικονομική βοήθεια και χαμηλότοκο δανεισμό για αναβάθμιση της οικίας τους ή απόκτηση νέας οικίας που να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες που δημιουργεί το τροχοκάθισμα. Βάση μελέτης που έχει η Ο.ΠΑ.Κ. το κόστος οικίας αυξάνεται τουλάχιστον 40% για άτομα σε τροχοκάθισμα. Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Πρόνοιας.

Τέλος ο Υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείο να εγκαταστήσει στις επόμενες εκλογές προσβάσιμες εκλογικές θυρίδες σε 200 εκλογικά σημεία. Επίσης συμφώνησε σε εισήγηση της Ο.ΠΑ.Κ. και θα λειτουργήσει ιστοσελίδα στην οποία άτομα με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία τους για να λαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρχει πλήρης προσβασιμότητα στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα με στόχο σύντομα όλα τα εκλογικά κέντρα να έχουν προσβάσιμες εκλογικές θυρίδες.

Η Οργάνωση Παραπληγικών εκφράζει την ευχαρίστηση της για τη σημερινή συνάντηση και την κατανόηση που επέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών.