Ξεκίνησε η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Το υπουργείο Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, άνοιξε από χθες για αιτήσεις το «Σχέδιο Χορηγιών για Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης σε κατοικίες για το έτος 2020».
Αντιγράφουμε από άρθρο του δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη στον Φιλελεύθερο:
Το Σχέδιο, που καλύπτεται με κονδύλι €600.000 για τις χορηγίες εγκατάστασης ή αντικατάστασης ηλιακών σε υφιστάμενες κατοικίες (με αίτηση πολεοδομικής άδειας πριν το 2007), και αναμένεται να καλύψει περίπου 2.000 αιτήσεις, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 30/10/2020, ωστόσο μπορεί να «κλείσει» και πιο νωρίς αν εξαντληθεί το κονδύλι. Σημαντική ιδιαιτερότητά του, είναι το γεγονός ότι προβλέπεται και αναδρομική ισχύς και εφαρμόζεται για εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την 01/01/2019, δηλαδή καλύπτει και εγκαταστάσεις που έγιναν όλο το 2019 και το 2020 μέχρι τώρα, όπως και εγκαταστάσεις που θα γίνουν μέχρι και το τέλος ερχόμενου Οκτωβρίου.

Για ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης νερού (κύλινδρος + πλαίσια) των οποίων τα ηλιακά πλαίσια διαθέτουν πιστοποίηση solar keymark δίνεται ποσό χορηγίας €350.
Για ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης νερού (κύλινδρος + πλαίσια) των οποίων τα ηλιακά πλαίσια δεν διαθέτουν πιστοποίηση solar keymark το ποσό χορηγίας θα είναι €325.
Για τοποθέτηση μόνο των ηλιακών πλαισίων που διαθέτουν πιστοποίηση solar keymark το ποσό χορηγίας θα είναι €175 και για τοποθέτηση μόνο ηλιακών πλαισίων χωρίς πιστοποίηση solar keymark το ποσό χορηγίας θα είναι €150.
Να σημειωθεί ότι οι χορηγίες δίνονται για εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, για τις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν τις 21/12/2007.
Αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. και δικαιούχοι είναι μόνο φυσικά πρόσωπα.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.resecfund.org.cy/