Ανακοίνωση για αποχώρηση και τερματισμό συνεργασίας με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και οι δύο ομάδες που δημιούργησε, Nicosia Team Rollers και Ήφαιστος Λεμεσού αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα  της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και να τερματίσουν τη συνεργασία μαζί της. Αναγκαστήκαμε σε αυτή την ενέργεια μετά την απόφαση του ΔΣ της ΚΟΚ να ορίσει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της ΚΟΚ για τα σωματεία που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, χωρίς να ερωτηθούν τα σωματεία αυτά  – ομάδες και χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να επιλέξουν τον εκπρόσωπο τους. Δηλαδή το Δ.Σ. της ΚΟΚ αποφάσισε να αποφασίσει ποιος θα μας εκπροσωπεί χωρίς καμία συνεννόηση μαζί μας και χωρίς να εφαρμοστούν δημοκρατικές διαδικασίες. Τέτοιες συμπεριφορές είναι αναχρονιστικές, πατερναλιστικές και θυμίζουν άλλες εποχές. Ζητήσαμε να ανακαλέσουν την απόφαση τους και η επιλογή του εκπροσώπου μας να γίνει μέσω δημοκρατικών διαδικασιών από όλα τα σωματεία καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα αλλά αρνήθηκαν.

Από τη πρώτη στιγμή συνεργασίας με την ΚΟΚ ζητήσαμε σεβασμό κάτι που με την πιο πάνω απόφαση της ΚΟΚ φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ανάπτυξη του αθλήματος αυτού το οποίο με μεγάλες δυσκολίες καταφέραμε να ξεκινήσουμε και να δημιουργήσουμε τις δύο πρώτες ομάδες, με στόχο την προσφορά της δυνατότητας σε αθλητές με αναπηρίες στη χώρα μας να συμμετέχουν σε ένα ακόμα άθλημα. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μας ενέργειες και δράσεις για την ενίσχυση και ανάπτυξη του αθλήματος. Ο αθλητισμός έχει αξίες οι οποίες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού.

Δημήτρης Λαμπριανίδης

Πρόεδρος ΟΠΑΚ

———————————————————————————————————–

Οι τρείς επιστολές που αφορούν το θέμα μπορούν να κατεβούν εδώ:

20210910.ΟΠΑΚ προς ΚΟΚ.2

20210830.ΚΟΚ προς ΟΠΑΚ

20210826.ΟΠΑΚ προς ΚΟΚ

————————————————————————————————————

Πιο κάτω η επιστολή που στάληκε σήμερα 10 Σεπ. 2021:

Προς: Πρόεδρο Δ.Σ. Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας [ΚΟΚ]

Κοιν.:     Μέλη Δ.Σ. Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας [ΚΟΚ]

Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ. Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού

Γ.Δ. Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού

Επίτροπο Διοικήσεως

ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

Θέμα:  Τερματισμός συνεργασίας με την ΚΟΚ – αποχώρηση από το πρωτάθλημα

Κύριε Μουζουρίδη,

Σε συνέχεια της επιστολής σας ημερομηνίας 30/8/2021 και το περιεχόμενο αυτής, σας ενημερώνουμε ότι δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή από τον τερματισμό της συνεργασίας μας μαζί με την ΚΟΚ και τον τερματισμό συμμετοχής μας στο πρωτάθλημα της ΚΟΚ.

Σε συνεδρία που έγινε μεταξύ εκπροσώπων της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου και των δύο ομάδων Nicosia Team Rollers και Ήφαιστος Λεμεσού, συζητήθηκε το θέμα που δημιουργήσατε και για το οποίο σας ενημερώσαμε με την  επιστολή ημερομηνίας 26/8/2021 και αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη συνεργασία με την ΚΟΚ για τους πιο κάτω λόγους:

1.      Εφαρμογή εκ μέρους σας μη διαφανούς διαδικασίας για επιλογή εκπροσώπου των σωματείων καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα στο Δ.Σ. της ΚΟΚ η οποία δείχνει  έλλειψη στοιχειώδους αντίληψης δημοκρατικών  διαδικασιών, διαλόγου και συνεννόησης προ της λήψεως αποφάσεων που  επηρεάζει το άθλημα της καλαθοφαίρισης σε τροχοκάθισμα, όπως και έλλειψη σεβασμού προς του συνεργάτες σας και  των σωματείων  καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα. Τονίζουμε ότι το θέμα είναι η διαδικασία που ακολουθήσατε και υπερασπίζεστε.

2.      Η πιο πάνω διαδικασία εκ μέρους σας εκφράζει πατερναλιστικές τάσεις προς τον αθλητισμό ΑμεΑ.

3.      Οι προσδοκίες μας για ανάπτυξη του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα μέσα από τη συνεργασία με την ΚΟΚ δεν έχουν επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ειδικά στον τομέα της προσέλκυσης νέων/νεαρών αθλητών με αναπηρίες στο άθλημα η δε προσφορά της ΚΟΚ για την επίτευξη  στις ομάδες μας  να συμμετέχουν σε τουρνουά του εξωτερικού ανύπαρκτη και διακοσμητική.

4.      Η λειτουργία Εθνικής ομάδας είναι υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη.

5.      Τον Ιούνιο του 2020 είχαν τεθεί τα ακόλουθα θέματα ως θέματα στρατηγικής ανάπτυξης του πρωταθλήματος με ομόφωνη στήριξη των 4 ομάδων όμως δεν υλοποιήθηκε τίποτα: να ολοκληρωθεί το classification αθλητών, να γίνουν σεμινάρια διαιτησίας σε συνεργασία με το εξωτερικό, camp/training με ξένο προπονητή για την Εθνική ομάδα, αύξηση της οικονομικής στήριξης στις ομάδες, δράσεις για εντοπισμό νέων αθλητών- νεαρών ειδικά, δράσεις σε σχολικές μονάδες για προβολή του αθλήματος με κάλυψη του κόστους.

Σημειώνουμε επίσης τα πιο κάτω σε σχέση με την επιστολή σας ημερομηνίας 30 Αυγ.2021:

Στο σημείο 9 απευθυνθήκατε προσωπικά προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΟΠΑΚ ενώ δεν έχει στείλει ο ίδιος επιστολή προσωπικά προς την ΚΟΚ, κάτι το οποίο μας δημιούργει εύλογα ερωτήματα. Προσπαθείτε να μετατρέψετε το θέμα σε προσωπικό κάτι που τουλάχιστον για εμάς δεν είναι. Τις υπόνοιες για συμφέροντα στο τέλος της παραγράφου αυτής τις απορρίπτουμε ενώ ιστορικά η στάση μας όσο αφορά τον αθλητισμό αποδεικνύει ότι μας ενδιαφέρει το συμφέρον του αθλητισμού αποκλειστικά.

Στο σημείο 10 φαίνεται να μην έχετε αντιληφθεί την ουσία, εμείς ζητήσαμε δημοκρατικές και διαφανείς  διαδικασίες για επιλογή εκπροσώπου και πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους,  όχι για να εξυπηρετήσει εμάς αλλά τον ίδιο το θεσμό του εκπρόσωπου και του θεσμικού του ρόλου. Αν αυτό σας ενοχλεί τόσο πολύ, είναι ανησυχητικό για μια αθλητική ομοσπονδία. Εμείς λειτουργούμε δημοκρατικά και με διαφάνεια  και μας απογοητεύει η δυσκολία να κατανοήσετε κάτι τόσο σημαντικό. Προφανώς θεωρείτε φυσιολογικό να αποφασίζετε εσείς για τους άλλους κάτι που θεωρούμε λανθασμένο και μη αποδεκτό.

Ειλικρινά λυπούμεθα για την απόφαση μας αυτή  η οποία εκ των πράγματων μας αναγκάζει να αποχωρήσουμε. Προσβλέπουμε στο μέλλον να υπάρξουν προϋποθέσεις και περιβάλλον συνεργασίας βασισμένες στη διαφάνεια, δημοκρατία και σεβασμό.

Εκ μέρους της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου και των ομάδων Nicosia Team Rollers και Ήφαιστος Λεμεσού,