Απογοήτευση της Οργάνωσης Παραπληγικών από πατερναλιστικές συμπεριφορές της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Έκπληξη και απογοήτευση προκάλεσε η ενημέρωση που είχε η Ο.ΠΑ.Κ. από την Κ.Ο.Κ. ότι αποφάσισαν να διορίσουν στο Δ.Σ. της ΚΟΚ εκπρόσωπο των σωματείων που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα χωρίς να συμμετέχουν τα σωματεία στην επιλογή του. Έλλειμα δημοκρατίας εκπέμπει αυτή η απόφαση αλλά και έλλειψη σεβασμού προς τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρίες. Τα άτομα με αναπηρίες όπως έχουν την ικανότητα να αθλούνται έχουν και την ικανότητα αλλά και το δικαίωμα να αποφασίζουν για τους εκπροσώπους τους. Πιο κάτω η επιστολή που στάληκε σήμερα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Η επιστολή σε αρχείο pdf:20210826.ΟΠΑΚ.ΚΟΚ

Το κείμενο της επιστολής:

26.8.2021

Προς:   Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ. Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης [ΚΟΚ]

Κοιν.:   Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ. Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού [ΚΟΑ]

Γενική Διευθύντρια ΚΟΑ

Επίτροπο Διοικήσεως

 

Θέμα: Αντιδημοκρατικές διαδικασίες εκπροσώπησης των σωματείων καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα στο Δ.Σ. της ΚΟΚ

 

Κυρίες/Κύριοι,

Αναφέρομαι στην επιστολή σας ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2021 με αριθμό αναφοράς Ε123.2021 την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΚ σχετικά με το πιο πάνω θέμα και επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ως εξής:

Ως Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, χαιρετίζουμε την απόφαση σας να προβείτε σε τροποποίηση του Καταστατικού σας με την οποία περιλαμβάνεται ένα επιπλέον μέλος στο ΔΣ της ΚΟΚ και το οποίο θα εκπροσωπεί τα Σωματεία που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Τροχοκαθίσματος.

Παρόλα αυτά, θεωρούμε πως η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία του αθλήματος στη χώρα μας και δημιούργησε τις πρώτες δύο ομάδες, όπως και τα άλλα σωματεία που αγωνίζονται πρέπει να έχουν λόγο και δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων που μας αφορούν.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι προχωρήσατε στον ορισμό του εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. της ΚΟΚ χωρίς να ενημερωθούν τουλάχιστον τα 3 από τα 4 σωματεία που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης αλλά ούτε και η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου.

 

Η απόφαση σας μας έχει δημιουργήσει έντονη απογοήτευση γιατί είναι αντιδημοκρατική, δεν συνάδει με τις αξίες του ολυμπισμού και του αθλητισμού, δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους συνεργάτες σας (τα τρία σωματεία/ομάδες και την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου) χωρίς να τηρείτε δημοκρατικές διαδικασίες όπως επιβάλλεται. Επίσης φανερώνει πατερναλιστική στάση μιας αθλητικής ομοσπονδίας προς το άθλημα για ΑμεΑ.

Αγαπητοί, η Δημοκρατία προϋποθέτει και επιβάλλει συγκεκριμένες διαδικασίες. Η απόφαση σας να μας επιβάλετε ποιος θα μας εκπροσωπεί είναι εντελώς απαράδεκτη. Όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία μαζί σας ζητήσαμε να υπάρχει αλληλοσεβασμός που είναι η βάση για κάθε καλή συνεργασία. Ενώ μπορούσαμε να δημιουργήσουμε νέα ομοσπονδία για καλαθοσφαίριση σε τροχοκάθισμα επιλέξαμε να ξεκινήσουμε συνεργασία μαζί με την ΚΟΚ επειδή η έγνοια μας δεν ήταν ούτε είναι οι θέσεις ή τα αξιώματα αλλά η ανάπτυξη του αθλήματος. Απαιτήσαμε και απαιτούμε όμως σεβασμό, διαφάνεια και δημοκρατία.

 Σας ενημερώνουμε ότι μετά από συνεννόηση με τις δύο ομάδες μας, Nicosia Team Rollers και Ήφαιστο Λεμεσού, ζητούμε όπως ανακαλέσετε το διορισμό του εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. της ΚΟΚ ο οποίος έγινε χωρίς να ακολουθηθούν δημοκρατικές διαδικασίες και αναθέσετε στα σωματεία που αγωνίζονται να επιλέξουν τον εκπρόσωπο μας στο Δ.Σ. της ΚΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση θα διακόψουμε τη συνεργασία με την ΚΟΚ και δεν θα συμμετέχουμε σε οποιεσδήποτε διοργανώσεις σας για τους λόγους που έχουμε προαναφέρει. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πατερναλιστικές συμπεριφορές όπως αυτή.

 

Αναμένουμε την απάντηση σας το συντομότερο,

Εκ μέρους του Δ.Σ.,

 

Δημήτρης Λαμπριανίδης

Πρόεδρος

Κατερίνα Παναγιώτου

Γραμματέας

 

*Σημειώνουμε ότι ένα από τα μέλη του Δ.Σ. της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα Απόλλων Λεμεσού έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία για αυτή την απόφαση.