ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ: 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η Διεθνής Hμέρα ΑμεΑ (IDPD) τιμάται από το 1992 με σκοπό την προαγωγή της επίγνωσης και την κινητοποίηση για υποστήριξη σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία και την ανάπτυξη. Επίσης, την κατανόηση στα οφέλη που φέρνει μια δεκτική και προσβάσιμη κοινωνία για όλους τους πολίτες. Το θέμα του φετινού έτους είναι:

‘Transformative solutions for inclusive development: the role of innovation in fuelling an accessible and equitable world’.

Με ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία της καινοτομίας για μεταμόρφωση του περιβάλλοντος και δημιουργία κόσμου προσβάσιμου και δίκαιου. Τα Ηνωμένα Έθνη εστιάζουν σε τρία θέματα για τη φετινή διεθνή ημέρα ΑμεΑ:

·        Καινοτομία στα θέματα αναπηρίας στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης σε μια εποχή με ταχέως μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο και πως οι υποστηρικτικές τεχνολογίες μπορούν να αυξήσουν την πρόσβαση στην επαγγελματική αποκατάσταση.

·        Μείωση των ανισοτήτων μέσω της καινοτομίας στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα όπου υπάρχει ενδιαφέρον για προώθηση της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας.

·        Ο αθλητισμός ως υποδειγματική περίπτωση: ένας τομέας όπου όλες αυτές οι πτυχές συνενώνονται. ο αθλητισμός ως παράδειγμα καλής πρακτικής και τόπος καινοτομίας, απασχόλησης και ισότητας.

 

Απαιτούμε ισότιμη συμμετοχή και ενσωμάτωση σε κάθε πτυχή της ζωής για όλους τους πολίτες με κοινωνική δικαιοσύνη. Οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες έχουν ευθύνη να εργαστούν εντατικά για επίτευξη του στόχου αυτού. Η διασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι βασική προϋπόθεση για πραγματική δημοκρατία, ενεργούς πολίτες και μείωση των ανισοτήτων στην κοινωνία.

Ο.ΠΑ.Κ. – 2.12.2022