Δημοσιογραφική Διάσκεψη 1η Δεκ. 2022 – ομιλία Προέδρου Ο.ΠΑ.Κ.

ΟΜΙΛΙΑ 1/12/2022, Προέδρου Ο.ΠΑ.Κ.

Έντιμε κ. Υπουργέ Εργασίας, αγαπητή Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, αγαπητέ πρόεδρε της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, αγαπητέ πρόεδρε του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, αγαπητοί συνεργάτες και προσκεκλημένοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με ευκαιρία τη διεθνή ημέρα ατόμων με αναπηρίες η οποία γιορτάζεται την 3η Δεκεμβρίου για να αναφερθούμε σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη χώρα μας η οποία εξυπηρετεί ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της ανεξάρτητης διαβίωσης.

Η οργάνωση παραπληγικών ιδρύθηκε το 1980 με στόχο να πετύχει την αξιοπρεπή διαβίωση των μελών της με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης ή φροντίδας του εαυτού μας, θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους δεδομένη όμως δυστυχώς για ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας είναι αδύνατη και εξαρτούνται από άλλους ανθρώπους για βασικά πράγματα, όπως η προσωπική τους υγιεινή, να ντυθούν, να φάνε, να γυρίσουν σελίδα σε ένα βιβλίο η να πιουν ένα ποτήρι νερό.

Η χώρα μας έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανεξάρτητη διαβίωση όταν αρχές του 2000 παραχώρησε στα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες επιδόματα για αγορά υπηρεσιών φροντίδας. 20 σχεδόν χρόνια μετά, με ιδέα της αείμνηστης Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας & Κ.Α. Ζέτας Αιμιλιανίδου η οργάνωση μας ανέλαβε την ευθύνη να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εργοδότησης ανέργων, κατάρτισης τους στο επάγγελμα του φροντιστή ή προσωπικού βοηθού, δημιουργώντας ένα νέο επάγγελμα, και προσφορά των υπηρεσιών τους σε μέλη μας παγκύπρια. Η χρηματοδότηση με απόφαση της κυβέρνησης έγινε και συνεχίζει να γίνεται από το ΕΚΤ και τους ευχαριστούμε αφού οι πόροι που δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα είναι πέραν των €5εκ.

Η στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας ιστορικά θα θεωρείται σημείο αναφοράς αφού μέσω αυτής προσφέρουμε στα μέλη μας καταρτισμένο προσωπικό, πρόθυμο να εκτελέσει τα απαιτούμενα καθήκοντα και να λειτουργήσει σαν προέκταση του ατόμου με αναπηρία που υποστηρίζει, με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Από την αρχή που ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου την δύσκολη και απαιτητική προσπάθεια για να υλοποιήσουμε και να λειτουργήσουμε αυτή την υπηρεσία είχαμε στο μυαλό μας το όραμα να επεκταθεί και στα μέλη άλλων οργανώσεων με κορυφαίο στόχο να δημιουργηθεί ένας οργανισμός ανεξάρτητης διαβίωσης στη χώρα μας ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης σε όσα άτομα με αναπηρίες τις χρειάζονται για να ζουν ανεξάρτητα, με έλεγχο της ζωής τους και με αξιοπρέπεια.

Ποσό που δαπανήθηκε μέχρι σήμερα είναι € 5,662,086 (το οποίο αποτελείται από € 4,571,881 για 2018-2021 και € 1,090,205 2022 μέχρι Οκτώβριο 2022)

Προϋπολογισμός εγκεκριμένος συνολικά € 12,525,000 (ο οποίος αποτελείται από € 4,525,000 για 2018-2021 και € 8,000,000 για 2022-2025)

Μέχρι σήμερα εκπαίδεύτηκαν 144 φροντιστές και αυτή τη στιγμή εργοδοτούμε 78 Φροντιστές και 8 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό.

 

Φέτος καταφέραμε να κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα για αυτή την υπηρεσία, ξεκινώντας την επέκταση των υπηρεσιών σε μέλη της οργάνωσης μυοπαθών και ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε περισσότερα άτομα ιδιαίτερα με συμπτώματα τετραπληγίας ανεξάρτητα ποια η αιτία και σε ποια οργάνωση είναι μέλη. Αυτό το όραμα συμμεριζόταν και η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου και είμαι σίγουρος ότι θα ήταν πολύ χαρούμενη από αυτή την εξέλιξη.

Είναι για αυτό τον λόγο, κύριε Υπουργέ, που ζητούμε σήμερα ΗΜΕΡΑ που ΤΙΜΟΥΜΕ με την ΔΡΑΣΗ μας τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, μια ισχυρή δέσμευση ότι το Έργο αυτό θα ενισχυθεί σύντομα περεταίρω. Ζητάμε να συνεχίσετε το όραμα της Αείμνηστης προκατόχου σας και συναγωνίστριας μας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Ζητάμε να ανανεώσετε έμπρακτα την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε στη διαχείριση του ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.  Έτσι που με την σειρά μας να μπορέσουμε να διευρύνουμε περισσότερο την Υπηρεσία αυτή για να δεχτεί άτομα και από άλλες Οργανώσεις όπως για παράδειγμα άτομα με κατά πλάκα σκλήρυνση.

Η δική μας προσήλωση στο ΕΡΓΟ και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ που αισθανόμαστε για ένα πιο ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, θεωρείστε ότι ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ σήμερα!

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και όλους τους εργαζόμενους στο έργο όπως και τους συνεργάτες στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα που με την βοήθεια τους το έργο αυτό συνεχίζει και μεγαλώνει αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας.