Ομιλία Προέδρου Ο.ΠΑ.Κ. στην εκλογική συνέλευση της ΚΥΣΟΑ 15/11/2014

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΣΟΑ 15/11/2015

Ομιλία προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου

Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι,

Θέλω με τη σειρά μου να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη γενική συνέλευση της ΚΥΣΟΑ  με στόχο την πρόοδο στα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες στη χώρα μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν.

Η χώρα μας παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα στις παροχές γενικά στα άτομα με αναπηρίες και ειδικά στην προσφορά ίσων ευκαιριών συμμετοχής στη ζωή. Κάτι που προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό αφού το κάθε άτομο με αναπηρία όταν απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη ζωή θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις ικανότητες του και να ενσωματωθεί στην κοινωνία στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν θέση στην κοινωνία και αυτή η θέση είναι μέσα στην κοινωνία’ όπως ο κάθε πολίτης. Με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του και την προστασία την οποία πρέπει να απολαμβάνει μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζει το κράτος. Πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας οι οποίες πρέπει να μεγεθύνονται και να αποτελούν κομμάτι της προόδου της χώρα μας.

Διεκδικούμε σεβασμό από την κοινωνία και αξιοπρεπή μεταχείριση αλλά αυτό τα τελευταία 3 χρόνια, δυστυχώς, απουσιάζει μέσα στην ΚΥΣΟΑ.  Προηγήθηκε η προσυνεννοημένη εκδίωξη του πρώην προέδρου της ΚΥΣΟΑ κ. Μίκη Φλουρέντζου από το ΚΔΣ της ΚΥΣΟΑ στην προηγούμενη εκλογική συνέλευση το 2011, κάτι που προσωπικά χαρακτήρισα ανέντιμο με τον τρόπο που έγινε αλλά και προσβλητικό για όλους μας αλλά και την ΚΥΣΟΑ. Ο αποκλεισμός του πρώην προέδρου της ΚΥΣΟΑ από τη συμμετοχή στο σημερινό ΚΔΣ συνοδεύτηκε με πολλές αρνητικές εξελίξεις. Πρωτίστως κάποιοι έδιωξαν ένα ικανό και χρήσιμο συνεργάτη κάτι το οποίο δεν είχαμε την πολυτέλεια να συμβεί.

Με την ανάληψη των καθηκόντων από τον νυν πρόεδρο, η λειτουργία της ΚΥΣΟΑ άλλαξε δραματικά. Παρατηρήσαμε και ζήσαμε φαινόμενα και συμπεριφορές απαράδεκτες και προσβλητικές, τόσο ατομικά αλλά και σε επίπεδο Οργάνωσης μέλους. Έχουμε καταγγείλει γραπτώς τόσο εγώ αλλά και μέλη άλλων οργανώσεων μελών της ΚΥΣΟΑ συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν πρέπει να συμβαίνουν και να γίνονται αποδεκτές.

Θα αναφέρω κάποια περιστατικά τα οποία είναι καταγραμμένα στο αρχείο της ΚΥΣΟΑ. Έχουμε δει παραποίηση πρακτικών συνεδριάσεων του ΚΔΣ,  στοχοποίηση ατόμων τα οποία υποστηρίζουν διαφορετική άποψη και να γίνονται θύματα φραστικής επίθεσης και ανάρμοστης προσβλητικής συμπεριφοράς. Πού; Σε μια συνομοσπονδία η οποία βασίζει τις διεκδικήσεις της στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Αποκορύφωμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του νυν προέδρου της ΚΥΣΟΑ ήταν ο αποκλεισμός οργανώσεων μελών της από διαδικασία διαβούλευσης με το κράτος επειδή έχουν διαφορετική άποψη από την πλειοψηφία. Δηλαδή αυτό που κερδίσαμε με σκληρή δουλειά για τα άτομα με αναπηρίες κάποιοι προσπαθούν να το στερήσουν από κάποια άτομα με αναπηρίες ή οργανώσεις. Επίσης έχουμε παρατηρήσει να γίνονται ενέργειες χωρίς να είναι ενήμεροι όλοι οι αξιωματούχοι του ΚΔΣ της ΚΥΣΟΑ ή οι οργανώσεις μέλη για θέματα που τους αφορούν.

Η οργάνωση που εκπροσωπώ αλλά και πρόεδρος άλλης οργάνωσης μέλους της ΚΥΣΟΑ αναγκαστήκαμε λόγω όσων περίγραψα να αναιρέσουμε την εμπιστοσύνη μας προς τον νυν πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ το 2013. Θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του είναι επιζήμιος προς τα άτομα με αναπηρίες και απουσιάζει ο σεβασμός προς τους συναδέλφους και ειδικά όσους έχουν διαφορετική άποψη. Για αποφυγή παρεξηγήσεων θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα διεκδικήσω θέση αξιωματούχου στην ΚΥΣΟΑ και δεν θέλω αυτά που έχω πει να ερμηνευτούν λανθασμένα. Η κριτική που ασκώ συνοδεύεται με στοιχεία και όσα έχω αναφέρει προηγουμένως είναι καταγραμμένα στο αρχείο της ΚΥΣΟΑ μαζί με πολλά άλλα.

Ένα χαρακτηριστικό της αναπηρίας είναι η ποικιλομορφία και αρκετές οργανώσεις έχουν μέλη με πολλαπλές αναπηρίες οι ανάγκες των οποίων διαφέρουν μεταξύ τους. Είναι λογικό και αναμενόμενο η κάθε ομάδα ατόμων με αναπηρίες να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες οι οποίες πρέπει να εξυπηρετούνται. Δημοκρατία δεν σημαίνει αποφασίζω και επιβάλλω, η Δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στην άποψη όλων και ειδικά των μειονοτήτων που συνήθως αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Τα επόμενα χρόνια μας επιφυλάσσουν πολλές προκλήσεις με ίσως μεγαλύτερη τη νέα νομοθεσία την οποία η Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να πάρει στη βουλή για ψήφιση αφού οι εξελίξεις γύρω από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν αρνητικές. Η συζήτηση αυτού του θέματος έφερε κοντά ξανά όλες τις οργανώσεις και συνεργαστήκαμε και συναποφασίσαμε ορισμένα πράγματα τα οποία όμως ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ δεν φρόντισε να διαβιβαστούν έγκαιρα στη βουλή και στο Υπουργείο Εργασίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Υπουργός Εργασίας στις 4/7/2014 να δηλώνει στη βουλή ότι το αναπηρικό κίνημα ήταν σύμφωνο με το προσχέδιο νόμου για το ΕΕΕ. Επιπλέον, μάθαμε εκ των υστέρων ότι ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΚΥΣΟΑ έστειλαν επιστολή στις 2/7/2014 για το θέμα, δηλαδή την μέρα που έγινε συνεδρία της ΚΥΣΟΑ και συμμετείχαμε χωρίς να μας ενημερώσουν. Τέτοια έλλειψη ενημέρωσης παρατηρήθηκε δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις και ευθύνη για αυτό έχει και ο γραμματέας της ΚΥΣΟΑ. Τέτοιες συμπεριφορές αγαπητοί είναι απαράδεκτες και δεν είναι τυχαίο που οι συνεδρίες του ΚΔΣ της ΚΥΣΟΑ γίνονται συχνά με οριακή απαρτία. 10 ή 11 άτομα από τα 29 μέλη του ΚΔΣ κάτι που δεν μπορεί να θεωρείται επαρκή εκπροσώπηση του αναπηρικού κινήματος.

Λόγω όσων προανέφερα η Οργάνωση Παραπληγικών θα μελετήσει στην επόμενη ΓΣ της τη συμμετοχή της στην ΚΥΣΟΑ.

Εύχομαι και ελπίζω ο τρόπος λειτουργίας της ΚΥΣΟΑ να αλλάξει άμεσα και να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός και συναδελφικότητα.

Η ΚΥΣΟΑ πρέπει να είναι ένας αξιόπιστος και σοβαρός εταίρος του κράτος με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των ΑμεΑ και σαν συνομοσπονδία να ενισχύει τη δράση των οργανώσεων μελών και το ρόλο τους.

 

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε καλό για όλους, κυρίως υγεία.

Δημήτρης Λαμπριανίδης